1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας

1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας

Σάββατο, 21 Μαρτίου 2009, Αίγλη Ζαππείου

Θέμα: «Ανακουφιστική Φροντίδα Παιδιών και Εφήβων: Προκλήσεις και Προοπτικές»

Το 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας έλαβε χώρα στις 21/3/2009 στην Αίγλη του Ζαππείου υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και με την υποστήριξη της Eλληνικής Εταιρείας για την Aνακουφιστική Φροντίδα Παιδιών και Εφήβων. Το Συμπόσιο διοργάνωσε η Μέριμνα, Εταιρία για τη Φρoντίδα Παιδιών και Οικογενειών στην Αρρώστια και τo Θάνατο, ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο με πολυετή εμπειρία στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε παιδιά, οικογένειες, εκπαιδευτικούς και σχολικές κοινότητες στην αντιμετώπιση κρίσεων που αφορούν την αρρώστια και το πένθος.

Στη διοργάνωση συμμετείχε το Βerman Ιnstitute of Βioethics του Πανεπιστημίου Johns Ηopkins μέσω του διεθνούς προγράμματος ΗeartSongs Ρroject, το οποίο, με τη συμβολή επιστημόνων και από τη χώρα μας, είχε ως στόχο την ανάπτυξη της ανακουφιστικής φροντίδας για παιδιά με νευρομυϊκές παθήσεις. Οι δράσεις του προγράμματος αυτού παρουσιάστηκαν στο Συμπόσιο από τις καθηγήτριες Rushton Ηylton Cynda και Geller Gail. H Frances Dominica-Ritchie, προσκεκλημένη ομιλήτρια του Συμποσίου, πρωτοπόρος της παιδιατρικής ανακουφιστικής φροντίδας στην Ευρώπη και ιδρύτρια του πρώτου ξενώνα (hospice) για σοβαρά άρρωστα παιδιά και εφήβους στη Βρετανία (Ηelen and Douglas Ηouse), παρουσίασε το πρότυπο αυτό έργο της.

Στους διακεκριμένους ομιλητές περιλαμβάνονταν επίσης η Μyra Βluebond-Langner, καθηγήτρια Ανθρωπολογίας στο Rutgers University -Camden των ΗΠΑ, γνωστή διεθνώς για τη διερεύνηση του συναισθηματικού κόσμου των παιδιών με απειλητική αρρώστια, η οποία ανέλυσε ζητήματα επικοινωνίας μεταξύ επαγγελματιών υγείας, γονιών και σοβαρά άρρωστων παιδιών.

Καταξιωμένοι στον χώρο τους Έλληνες επιστήμονες συζήτησαν τις προοπτικές ανάπτυξης ανακουφιστικής παιδιατρικής φροντίδας στη χώρα μας, ενώ παρουσιάστηκαν οι εμπειρίες και οι ανάγκες Ελλήνων γονιών που έρχονται αντιμέτωποι με τη σοβαρή αρρώστια των παιδιών τους.

Πρόγραμμα Συμποσίου

Δημοσίευση: Το Βήμα

 

Add Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *