Κυριακή 15 Νοεμβρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικοθεραπείας

Κυριακή 15 Νοεμβρίου: Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικοθεραπείας

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Μουσικοθεραπείας  στις 15 Νοεμβρίου 2020 λίγα λόγια ………..

Τι είναι η Μουσικοθεραπεία

Το επιστημονικό πεδίο και επάγγελμα υγείας το οποίο χρησιμοποιεί κλινικές και ερευνητικά τεκμηριωμένες μουσικές παρεμβάσεις σε ιατρικά, εκπαιδευτικά και καθημερινά περιβάλλοντα με άτομα, ομάδες, οικογένειες ή κοινότητες που αναζητούν να βελτιστοποιήσουν την ποιότητα της ζωής τους και να καλυτερεύσουν την σωματική, κοινωνική, επικοινωνιακή, συναισθηματική, διανοητική και πνευματική τους υγεία και ευζωία

Ασκείται από εξειδικευμένους μουσικοθεραπευτές οι οποίοι έχουν παρακολουθήσει ολοκληρωμένα προγράμματα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης σε πτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο προκειμένου να στηρίζουν τη θεραπευτική διαδικασία με γνώση, ευαισθησία, ενσυναίσθηση, δημιουργικότητα και ευελιξία, να μπορούν να ανταποκρίνονται με ασφάλεια και υπευθυνότητα στις ανάγκες των συμμετεχόντων, καθώς και να συμμετέχουν ουσιαστικά στην εκάστοτε διεπιστημονική ομάδα.

Περισσότερες και αναλυτικότερες πληροφορίες για τη μουσικοθεραπεία μπορείτε να βρείτε στο ενημερωτικό φυλλάδιο του Ελληνικού Συλλόγου Πτυχιούχων Επαγγελματιών Μουσικοθεραπευτών.

Τι κάνει ο μουσικοθεραπευτής

  • αξιολογει τη συναισθηματική και τη σωματική κατάσταση, τις κοινωνικές, γνωστικές, επικοινωνιακές και μουσικές δεξιότητες μέσω της λεκτικής και μουσικής αλληλεπίδρασης,
  • σχεδιάζει και εφαρμόζει μουσικές παρεμβάσεις και εμπειρίες για άτομα και ομάδες βάσει των αναγκών τους χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες μεθόδους και τεχνικές,
  • συμμετέχει στις διεπιστημονικές ομάδες που σχεδιάζουν, εποπτεύουν και αξιολογούν

Μουσικοθεραπεία και Παιδιατρική Ανακουφιστική Φροντίδα

Οι διεπιστημονικές ομάδες που προφέρουν παιδιατρική ανακουφιστική φροντίδα ανά τον κόσμο περιλαμβάνουν συχνά μουσικοθεραπευτές μιας και τόσο η πρακτική εμπειρία όσο και τα ερευνητικά δεδομένα συνηγορούν στη συμβολή της στην επίτευξη των στόχων της ανακουφιστικής φροντίδας. Κάποια από τα οφέλη της μουσικοθεραπευτικής παρέμβασης που τεκμηριώνονται ερευνητικά είναι

  • Μείωση του άγχους και του φόβου (Fagen, 1982; Sweeney-Brown, 2005),
  • Μείωση του πόνου(Sweeney, 2003; Sweeney-Brown, 2005),
  • Αίσθηση φροντίδας και υποστήριξης(Froehlich, 1996; Hilliard, 2003),
  • Περισσότερες ευκαιρίες για συναισθηματική έκφραση και οικογενειακή αλληλεπίδραση (Aasgamd, 2003; Amadoru & McFerran, 2007; Daveson & Kennelly, 2000; Eaves, 2005; Hilliard, 2003; Rees, 2005; Sweeney, 2003;Fenelich, 1996, Hilliard, 2003),
  • Ενδυνάμωση της δυνατότητας του παιδιού και της οικογένειας για επιλογές και διατήρηση έλεγχου (Mnadoru & McFerran, 2007; Sheridan & McFerran, 2004).
  • Υποβοήθηση της διατήρησης του δεσμού με το παιδί ακόμη και μετά το θάνατο (Klass, 2006; Klass, Nickman, & Silverman, 1996; Klass & Walter, 2001).

Μάλιστα, αρκετοί φορείς συμπεριλαμβάνουν τη μουσικοθεραπεία στις συνιστώμενες θεραπευτικές παρεμβάσεις όταν εκδίδουν κατευθυντήριες οδηγίες για τις καλές πρακτικές αναφορικά με την παροχή υπηρεσιών παιδιατρικής ανακουφιστικής φροντίδας.

Τι γίνεται σε μια συνεδρία;

Μια συνεδρία μουσικοθεραπείας μπορεί να περιλαμβάνει μουσικό αυτοσχεδιασμό, ακρόαση μουσικής, σύνθεση, δημιουργία τραγουδιών και τη χρήση του λόγου προσαρμοσμένα στις ανάγκες του ατόμου ή της ομάδας και τους επιθυμητούς θεραπευτικούς στόχους. Οι συμμετέχοντες – με εξαίρεση φυσικά τον μουσικοθεραπευτή – δεν απαιτείται να έχουν μουσικές γνώσεις.

Λόγια γονέων

…η μουσική ήταν μια καλή στιγμή – το απολύτως αντίθετο από τις τρομακτικές αναμνήσεις των τελευταίων αναπνοών του,  αν δεν είχα αυτή την καλή και πολύτιμη στιγμή για να αντιμετωπίσω όλες τις τρομακτικές στιγμές, δεν ξέρω πώς θα άντεχα…

…η μουσικοθεραπεία της επέτρεψε να συνεχίσει να είναι παιδί…

…είναι μια ανεκτίμητη υπηρεσία. Αφήνει πίσω ένα θησαυρό που αλλιώς δεν θα είχαμε, και όχι μόνο για αυτόν ή για μένα, αλλά και για τα αδέλφια του…

…έδωσε στην οικογένειά μας μια φωνή μέσω της μουσικής όταν δεν είχαμε λέξεις για να εκφραστούμε…

 

Διαβάστε την ιστορία του Thomas ενός παιδιού, 7 ετών, με κάκωση νωτιαίου μυελού, ο οποίος μετά την επιδείνωση της νευρολογικής του κατάστασης, παραπέμφθηκε στον ξενώνα Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας Children’s Hospices Across Scotland, ενώ από τότε παραμένει στο νοσοκομείο. Στα πλαίσια της απομόνωσης λόγω της πανδημίας COVID-19, η διάθεσή του ήταν πεσμένη και έτσι αποφασίστηκε να ξεκινήσει μουσικοθεραπεία στο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του CHAS (@supportCHAS) και της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης μουσικοθεραπείας Nordoff Robbins (@NordoffRobbins),  μέσω ΖΟΟΜ ως μέρος της υπηρεσίας «Virtual Hospice» του CHAS.

Δείτε σ’ αυτό το βίντεο τα ευεργετικά της αποτελέσματα.  

 

Ευχαριστούμε τον Thomas, την οικογένειά του, τη μη κερδοσκοπική οργάνωση μουσικοθεραπείας Nordoff Robbins, το ξενώνα Children’s Hospices Across Scotland και την μουσικοθεραπεύτρια του Janet McLachlan, για την παραχώρηση της άδειας να αναδημοσιεύσουμε την ιστορία τους και το βίντεο. 

 

Για την Ελληνική Εταιρεία για την Ανακουφιστική Φροντίδα Παιδιών και Εφήβων

Χριστίνα Καλλιώδη

Μουσικοθεραπεύτρια, MA, NICU