Το σύμβολο της Φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ανακουφιστικής Φροντίδας – Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Το σύμβολο της Φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ανακουφιστικής Φροντίδας – Σάββατο 10 Οκτωβρίου 2020

Το σύμβολο που επιλέχθηκε για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Ανακουφιστικής Φροντίδας είναι δύο καρδιές ενωμένες μέσα σε έναν κύκλο

Οι καρδιές ενώνονται και συμβολίζουν το δεσμό μεταξύ των ανθρώπων που χρειάζονται φροντίδα και των αγαπημένων τους. Η σύνδεσή τους σχηματίζει μία πεταλούδα ως σύμβολο της Μεταμόρφωσης, της Ελπίδας, της Ζωής και του Πνεύματος.    

Οι καρδιές συμβολίζουν την ανθεκτικότητα που παρέχει η Ανακουφιστική Φροντίδα στο Σύστημα Υγείας. Δηλαδή τα μέσα και τους τρόπους για την υποστήριξη του ασθενή που βιώνει πόνο, άγχος και αβεβαιότητα, καθώς και των μελών της οικογένειάς του στη διαδικασία του πένθους.  

Η ένωσή τους στο κέντρο σχηματίζει το άπειρο, ως συνιστώσα του δεσμού που συνεχώς υπάρχει μεταξύ των ανθρώπων, ακόμα και αφού κάποιος πεθάνει.  

 Ο κύκλος συμβολίζει το Σύστημα Υγείας, τα μέλη της κοινότητας, τους επαγγελματίες υγείας και τους φορείς χάραξης πολιτικής. Με αυτόν ολοκληρώνεται το σύμβολο και αναπαριστά τη λατινική λέξη “Pallium” που σημαίνει μανδύας ή ασπίδα, τη ρίζα της λέξης Palliative (Palliative Care: Ανακουφιστική Φροντίδα),.  

 Το logo έχει υιοθετηθεί για την Παγκόσμια Ημέρα ΑΦ με την ευγενική άδεια του Hospise Malaysia.

Αρχικά, είχε δημιουργηθεί ως παγκόσμιο σύμβολο για την Ανακουφιστική Φροντίδα, παρόμοιο με την κόκκινη κορδέλα για το HIV/AIDS.