2o Πανελλήνιο Συμπόσιο Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας

2o Πανελλήνιο Συμπόσιο Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας

3 Δεκεμβρίου 2011, «Αίγλη» Ζαππείου

Θέμα: «Το παρόν και το μέλλον της παροχής ανακουφιστικής φροντίδας για παιδιά και εφήβους στην Ελλάδα»

Οργάνωση.: Ελληνική Εταιρεία για την Ανακουφιστική Φροντίδα Παιδιών και Εφήβων και ΜέριμναΕταιρία για τη Φροντίδα Παιδιών και Οικογενειών στην Αρρώστια και το Θάνατο.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 3/12/2011 στην Αθήνα το 20 Πανελλήνιο Συμπόσιο Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας με θέμα «Το παρόν και το μέλλον των υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας για παιδιά και εφήβους στην Ελλάδα». Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Μέριμνα – Εταιρία για τη Φροντίδα Παιδιών και Οικογενειών στην Αρρώστια και το Θάνατο (www.merimna.org.gr) και η Ελληνική Εταιρεία για την Ανακουφιστική Φροντίδα Παιδιών και Εφήβων (www.ppc.org.gr).

Στο πλαίσιο του Συμποσίου αυτού, τονίσθηκε η δραματική έλλειψη στη χώρα μας υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας για το παιδί ή τον έφηβο με τη χρόνια και απειλητική για τη ζωή πάθηση και τα μέλη της οικογένειάς του, αλλά ταυτόχρονα αναδείχθηκαν οι πρώτες ενέργειες για την εξασφάλιση ποιοτικών υπηρεσιών. Η προσκεκλημένη ομιλήτρια, Dr Ann Goldman, μια πρωτοπόρος παιδίατρος στο χώρο της ανακουφιστικής φροντίδας στην Αγγλία και διεθνώς, ανέλυσε τις προκλήσεις που ενυπάρχουν στην προσπάθεια οργάνωσης και ανάπτυξης υπηρεσιών ανακουφιστικής φροντίδας για παιδιά και εφήβους. Κεντρική θέση στο Συμπόσιο είχε η παρουσίαση του έργου της πρώτης και μοναδικής στο είδος της Υπηρεσίας Παιδιατρικής Ανακουφιστικής Φροντίδας στο Σπίτι, που λειτουργεί η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Μέριμνα» εδώ και δύο χρόνια.

Πολύτιμη παρακαταθήκη για τους συμμετέχοντες ήταν η προβολή ταινίας στην οποία γονείς αφηγήθηκαν τις εμπειρίες τους από τη φροντίδα που δέχθηκε το παιδί και η οικογένειά τους, τόσο κατά την εξέλιξη της ασθένειας, όσο και στο τελικό στάδιο αυτής. Τα μηνύματα των γονιών, που συμμετείχαν στη συζήτηση που ακολούθησε με το ακροατήριο ήταν εξαιρετικά σημαντικά για την προώθηση μιας αρτιότερης και πιο ανθρώπινης φροντίδας των παιδιών με σοβαρές παθήσεις. Τέλος, διδάσκοντες και διδασκόμενοι αναφέρθηκαν στις ιδιαιτερότητες της εκπαίδευσης επαγγελματιών υγείας στην παιδιατρική ανακουφιστική φροντίδα, καθώς ανάλογα εκπαιδευτικά προγράμματα παρέχονται στη χώρα μας εδώ και 20 χρόνια.

Το Συμπόσιο αυτό έδωσε την ευκαιρία μέσα από ένα γόνιμο διάλογο να τεθούν οι βάσεις για την διαμόρφωση ενός πλαισίου για την ανάπτυξη άρτιων υποστηρικτικών υπηρεσιών για τα παιδιά με απειλητικές παθήσεις και τις οικογένειές τους. Τέλος, επεσήμανε την αναγκαιότητα μιας πιο ουσιαστικής συνεργασίας μεταξύ επαγγελματιών υγείας που φροντίζουν το άρρωστο παιδί στο νοσοκομείο και στην κοινότητα, καθώς και μεταξύ ειδικών και σωματείων ή φορέων, προκειμένου να διευκολύνεται η ολοκληρωμένη φροντίδα των παιδιών με μια σοβαρή και χρόνια πάθηση και να εξασφαλίζεται η ποιότητα της ζωής τους.

Αφίσα

Πρόγραμμα

Πληροφορίες: ΕRALtd

Tηλ.: 210 36 34 944

Fax.: 210 36 31 690

Ε-mail.: info@era.gr

Website.: http://www.era.gr

Add Your Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *